Utöka familjen med husdjur

När barnen kommit ur spädbarnsålder, börjar många föräldrar fundera på om man ska utöka familjen. Eller så är det barnen själva så vill att ni ska skaffa ett husdjur. 

Kolla allergier

Innan ni skaffar ert nya husdjur ska ni se till att det inte finns några pälsallergier i familjen. Sov över hos några personer som har husdjur eller så kanske ni får ”låna” en katt eller hund över helgen för att se om barnen reagerar. Det är bäst att göra efterforskningar först, för ingen familjen kommer att bli glada när man har fäst sig vid husdjuret och sedan måste lämna tillbaka det.

Skaffa katt

Katter är relativt lättskötta och behöver inte promeneras. De kräver dock mänsklig närvaro eftersom de är domesticerade, så det är förbjudet att lämna en katt ensam i mer än några timmar och absolut förbjudet, rent av straffbart, att endast ha den som ”sommarkatt”.

Lär barnen tidigt att katten vill vara ifred när den äter, dricker eller sover. De ska också vara försiktig med hur de håller och klappar katten. Om katten blir felbehandlad kommer den att säga ifrån och kanske klöser barnet.

Skaffa hund

En hund innebär ett större ansvar från alla i familjen. De ska tränas mycket och kontinuerligt samt så måste den socialiseras. En hund får inte lämnas ensam i mer än fem timmar, och det är bara om den tränats och är i vuxen ålder. Det kommer alltså kräva att ni åker hem på lunchen och rastar hunden, eller att ni lämnar in den på ett hunddagis varje morgon.

Barn måste respektera hunden. De ska inte slita och dra i den, även om den är stor och lugn. Lär också barnen hundens språk och peka ut när hunden är glad, arg, ledsen, trött, hungrig och behöver gå ut. Genom att lära barnen hur hunden beter sig och vad den vill,kommer deras förhållande till hunden att bli mycket djupare.

Skaffa häst

Att utöka familjen med en häst innebär att ändra livsstil. En häst gillar sällan att vara den enda av sin art så har den gärna i ett stall med andra hästar om ni inte har råd eller vill skaffa fler än en. En häst kostar mycket pengar per månad så ni kan behöva ge upp andra saker. Det är viktigt att läsa på om hästar innan man köper en. så man är medveten om hur en häst fungerar. De har känsliga magar och det gäller att veta vad de behöver äta och vad som är bäst för dem.

Barn ska gärna gå på ridskola innan så de kan lära sig grunderna i ridning. Om de är nervösa runt hästarna på grund av deras storlek, kanske man ska skaffa en ponny istället. En häst behöver en stabil och bestämd ledare som är orädd, bara då kommer hästen att låta dig leda den. Alla i familjen ska också vara överens om köpet för det kommer att förändra ert liv och de flesta hästägare skulle säga att det förändras till det bättre!