Få din häst att skina under utställningen

Ska du på utställning med din häst måste allt från hovar och svans till hårremmen glänsa. Det är inget jobb du kan börja med dagen innan utan det kräver planering. Särskilt om du har en skimmel eller vit häst.

Rykten är grunden

Att rykta är ett måste eftersom det ger hästen massage samtidigt som pälsen rengörs. Massagen stimulerar nämligen fettkörtlarna och pälsen blir glansigare. Avsluta alltid med pälsglans, det förhöjer glansen och stöter bort damm.

Tvätt av päls, man och svans

Börja alltid med rengörande schampo för att sedan tvätta med specialschampon. Exempelvis vita hästar och skimlar får ofta gula och grå fläckar och det kräver lite jobb att få bort dem. Skimmelschampo eller lila schampon är bra för att få bort gula fläckar. Låt det verka på pälsen, svansen och manen några minuter och tvätta alltid två gånger. Är det bara benen som behöver bli bländande vita kan du använda grönsåpa.

Har du en häst med annan färg är ett bra tips att använda färgschampo, det förhöjer färgen. Det finns många bra produkter som du kan handla på nätet.

Glöm inte hovarna

Allt handlar om helhetsintryck. Det spelar ingen roll om hästen skiner för övrigt om inte hovarna gör det. Smörj med glansig olja eller hovfett och det blir pricken över i:et.