Att välja hundras

Bestämmer du dig för att köpa hund så måste du först fråga dig själv vilken ras som passar dig eller din familj. Ett vanligt misstag många gör är att välja en ras enbart baserat på dess utseende. Eftersom en hund kan bli en del av familjen i över tio år så är det väldigt viktigt att man tänker över sitt val.

Vad vill du ha hunden till?

Börja med att fråga dig vad du vill ha din hund till. Alla raser har sedan långt tillbaka blivit avlade för speciella syften. Vissa raser är framavlade för för jakt och behöver för sitt välmående därför ha möjligheten att få jaga. Vissa hundar har jättemycket energi och behöver få arbeta och aktivera sig långa stunder under dagarna, medan andra mår bra av lite lek och någon långpromenad. Vilken ras du än väljer så är det viktigt att du är ärlig mot dig själv när du tänker över hur mycket tid du faktiskt har för en hund. En bra idé är att läsa på lite om några raser du kan tänkas vara intresserad av för att se vilken eller vilka raser som passar dig. Du bör även tänka över hur mycket tid du känner att du kan eller vill lägga på skötsel, det kan variera en hel del mellan raserna. Vissa raser kräver till exempel mer pälsvård än andra.

Besöka uppfödare

När du hittat en ras som passar dig så är det en bra idé att besöka flera uppfödare, där får du både se valpar och vuxna hundar, samt få ett smakprov på vad du kan få ut från en sån ras. Hos en uppfödare kan du även ställa frågor angående rasen, det kan röra allt från aktiviteter till skötsel. Har du möjlighet så passa även på att besöka utställningar, där kan du få se en massa olika hundar och se vad de kan vara kapabla till. Om du får chansen att prata med någon av ägarna så passa på att ställa frågor! När du sedan väljer en uppfödare så är det bra med en god relation. En uppfödare kan vara till stor hjälp när du skaffar hund.