Första akvariet

Akvariefiskar är relativt vanliga i Sverige, men många ser det mer som en hobby än som ett husdjur. Känner man intresse av detta område är det bäst att informera sig ordentligt innan man gör några inköp.

Det första som är värt att påpeka är att det faktiskt är svårare att ta hand om riktigt små akvarium än ett större. Detta beror på att man ständigt måste byta vatten, vilket stör balansen. Tips för nybörjare är att börja med ett akvarium på 60 liter eller mer. När det kommer till tillbehör finns det en stor mängd där ute och det kan vara bra att utforska denna värld i lite mer detalj innan man vet exakt vad det är man vill skaffa. Se åtminstone till att köpa en pump och filter för att hålla god miljö i vattnet.

Sedan behöver man ju hitta en bra plats att ställa akvariet. Ett tips är att undvika att ställa det i direkt solljus, då detta medför oönskad algblomning. Placerar man det i en mörkare del av rummet kommer också fiskarna att synas bättre. Var noga med vad det står på så det klarar av vikten; ett akvarium som rymmer 60 liter kommer i slutändan att kunna väga över 100 kilo. Är akvariet helt i glas bör man låta det stå på något lite mjukare, annars riskerar man sprickbildningar. Vill man ha en bakgrund är det rekommenderat att ställa dit denna först.

Att inreda akvariet är något många tycker är väldigt roligt. Det är som att skapa sin egen lilla värld. Somliga väljer att försöka återskapa riktigt realistiska undervattensmiljöer medan andra väljer att lägga till roliga saker som små sjukna skepp, borgar eller annat skoj. Låt kreativiteten flöda helt enkelt!

Ta sedan och tänk på vilka fiskar som vore roligt att ha. Bäst är att börja med mer lättskötta fiskar som guppy, svärdbärare, algätare, neontetra eller metalpansarmal. Prata alltid med kunnigt folk innan du köper dina nya akvariefiskar. Det finns massor att lära om fiskar och hur de fungerar tillsammans. En del arter vill leva i stim, exempelvis guppy, så du borde köpa runt 10 st för att de ska trivas. Andra arter tenderar att döda och äta upp mindre arter och passar därför bara som solitär. Och sedan finns det arter som inte kan leva med en artfrände utan att det blir slagsmål till döden. Berätta om akvariets förutsättningar och vad du tycker om för fiskar så kan zoobutiken rekommendera vilka som skulle må bra hemma hos dig.