Katter och vatten

Alla levande ting på jorden behöver vatten för att överleva. Somliga har dock en liten med besvärlig relation till vatten, och katten kan nog räknas till en av dessa. 

Vi ger ju många gånger katten tillgång till vatten genom en enkel vattenskål, och många har nog hört att man ska tänka till lite när det gäller placeringen av denna. Detta beror på att katter, precis som så många andra djur, följer sina evolutionärt betingade instinkter även fast de lever väldigt annorlunda liv än vildkatter många gånger. Och vilda katter brukar inte dricka i närheten av sin föda, vilket betyder att vattnet bör placeras en bit bort från matskålen. Ett smart val kan vara att ställa dem så de inte går att se från varandra, som i olika rum till exempel.

Katten gillar dock även att dricka från vatten som ser friskt och bra ut. Och medan vattnet vi tar från kranen i regel är alldeles utmärkt kan avsaknaden av rörelse i vattnet göra katten lite mer ovillig att dricka det, eller åtminstone inte dricka fullt så mycket som den bör. Detta är orsaker till att många kattägare har sett sina katter gärna dricka ur en rinnande kran. Ett mycket enklare sätt är dock att skaffa en vattenfontän till katten. De kommer i många olika utformningar och även prisklasser så alla bör kunna hitta en som passar.

Där kattens relation till vatten blir lite mer komplicerat är ju som många kattägare redan upptäckt att katter gillar verkligen inte att bli blöt. Detta beror mest troligt på att om deras päls blir blöt tappar den snabbt sin isolerande förmåga, vilket för en vildkatt kan vara väldigt allvarligt. Men det kan även bero på att den blöta pälsen blir tyngre och det kan påverka hur smidigt katten kan röra sig. Kattraser från varmare klimat har dock inte samma relation till vatten och en del gillar till och med att ta sig ett dopp.