Så sköter du om hundens päls

Pälsskötsel hos hundar skiljer sig markant mellan olika raser, och det finns hundar som i stort sett inte kräver någon pälsvård alls liksom hundar som kräver flera timmar i veckan. Pälsvård är inte bara till för att hunden ska vara fin i pälsen. Det gör att hunden blir van att hanteras, och det sociala bandet mellan hund och ägare stärks.

Dessutom kan pälsvården hjälpa till att öka blodcirkulation och ha en lugnande effekt. När du kontrollerar pälsen så får du samtidigt en genomgång av hunden för att känna efter avvikelser, om hunden markerar för smärta eller om den är på väg att bli över- eller underviktig.

Somliga pälstyper behöver man borsta och reda ut för att undvika tovor. Andra trimmas på olika sätt. I stort sett alla hundar kan någon gång ibland behöva schamponeras, vissa oftare än andra. Hos Swecat finns speciella schampon för hund och andra produkter som behövs för pälsvården. Man kanske främst tänker på utställningshundar när man pratar om pälsvård och produkter för detta. Men visste du att det exempelvis finns spraybalsam som inte bara har en utredande effekt utan även fungerar antistatiskt och är utmärkt för agilityhundar som blir elektriska när de springer i tunnlar? Agria ger fler värdefulla tips när det gäller inte bara pälsvård utan även andra faktorer man behöver ta hänsyn till i omvårdnaden om hunden. Där kan du läsa att du alltid kan vända dig till uppfödaren för frågor kring just din hunds pälsvård.

Minst en gång i veckan bör du söka igenom hunden päls och hålla extra utkik efter ohyra, sår, eksem och så vidare. Tassarna kontrolleras så de inte är torra med sprickor. Även här kan det finnas päls som behöver klippas. Klorna ska klippas regelbundet. Hur mycket de växer och slits är individuellt. Munnen och tänder bör kontrolleras och det är någonting man kan behöva vänja hunden vid, liksom alla hantering. Ögonen ska vara pigga och inte rinna, och öronen torra och fria från vax. Om där finns öronhår som täpper till hörselgången behöver dessa klippas eller ryckas bort.