Att skaffa hund

Att skaffa hund är något som många drömmer om, du bör dock vara medveten om att det är ett stort ansvar och att det kommer påverka din vardag under lång tid. Att bli hundägare är ett beslut som du bör överväga noga, då det både tar mycket tid och kostar pengar. Om du känner att du har den tid och kraft som krävs för att skaffa hund så kan du känna dig lyckligt lottad.

Är du redo att skaffa hund?

tystnad

Först och främst bör du rannsaka dig själv och ställa dig frågan om du är redo att vara hundägare. Eftersom en hund blir som en ny familjemedlem så kommer det krävas mycket tid och engagemang att få ihop familjepusslet. En hund bör inte lämnas längre än fem timmar utan uppsikt, hunden behöver också rastas och ges regelbunden motion för att må bra. Tänk på att valpar behöver extra mycket uppmärksamhet den första tiden, skriver Svenska Kennelklubben. Den ekonomiska aspekten att äga en hund bör inte heller åsidosättas då den dagliga driften av hund kommer bli en stor utgiftspost. Att på förhand göra en kalkyl på hur mycket exempelvis försäkringar, veterinärbesök, vaccinationer, hundmat och eventuellt hunddagis kommer att kosta kan vara värt att göra.

Få din hund att trivas

För att din hund ska trivas och må bra är det viktigt att du ger den utrymme så att den känner sig som hemma. Även om hundar är sällskapsdjur så har de precis som oss människor också behov av egen tid. Att skapa en plats för en egen vrå för din hund är viktigt för din hunds trivsel. Placera bädden i en lugn vrå där hunden alltid kan dra sig tillbaka och vara ifred. Har du barn så är det viktigt att de respekterar djuret när det lagt sig här och inte går dit och klappar eller leker.

Glöm inte att ge din hund mycket kärlek och omtanke så kommer du få otroligt mycket tillbaka.