Skaffa husdjur trots pälsdjursallergi

Att ha ett djur i hemmet är något många önskar sig. Men det är inte alla som känner att de kan ha det. Ett vanligt förhinder är pälsdjursallergi och då försvinner ofta många av våra vanligaste husdjur. Men vill man absolut ha djur finns det fortfarande lämpliga kandidater att välja mellan.

Undvik ”allergivänliga” pälsdjur

Med pälsdjursallergi är det många som gör misstaget att tro att väldigt korthåriga hundar eller katter, eller nakenvarianter för den delen, är okej för allergiker. Men det är i själva verket inte just pälsen man är allergiskt mot utan ett protein de tillverkar i kroppen som kommer från talgkörtlar, hudceller, urin och saliv. Då det fäster bra i just päls är anledningen till varför missförståndet att det är just pälsen som är problemet.

Det finns bland annat hund- och kattraser som folk påstår är allergifria. Och medan en allergiker kanske inte reagerar lika mycket på att vara runtikring dem kommer de aldrig vara helt utan problem.

Fiskar och reptiler passar bäst

Medan fiskar inte kan räknas som ett sällskapsdjur är de fortfarande levande ting man tar hand om. Vilket för somliga fyller behovet av att ha djur. Ingångskostnaden kan dock vara en slant då man måste se till att fixa en hälsosam miljö åt dem i ett akvarium. Läser man bara på sig lite kan man sedan ge sig ut och köpa praktiskt taget allt man behöver på nätet. Själva fiskarna måste man dock köpa i en vanlig butik.

Reptiler inkluderar en mängd olika arter och medan bara en del av dem passar att ha som husdjur finns det fortfarande många att välja mellan. Sköldpaddor, ödlor och ormar tillhör de vanligare djuren vi ser som husdjur men det finns även andra mer ovanliga som kan fungera bra. Reptiler kan ofta ha väldigt artspecifika behov och det är viktigt att man lär sig vad dessa är innan man skaffar dem som husdjur.