Allmänna tips till Grand Danois-ägare

En tumregel som gäller Grand Danois är att de aldrig ska få torrfoder torr. Låt fodret ligga i vatten ett tag innan du ger den till din hund. Få hjälp av Grand Danois-specialister med en matlista som passar bäst just din Grand Danois. De vet det bättre än någon annan. Försök inte leta information på internet. Det finns en del felaktig och rent utav farlig information som, om du följer den, kan leda till att din hund blir sjuk. Kontakta helst i första hand din uppfödare för att fråga.

Sjukdomar

Halsinfektion är en sjukdom som de flesta Grand Danois’s brukar få rätt ofta. Vill din Grand Danois inte äta, kolla hundens halsmandlar. Blir hunden nervös och låter dig förstå att det gör ont, kontakta veterinären omgående. Ett annat vanligt förekommande problem är magsäcksomvridning. Gaserna kommer helt enkelt inte ut ur hundens mage och hunden har ont och gör allt för att kräkas utan att det kommer ut något. Orsaken är ofta att hunden har ätit för mycket mat eller druckit orent vatten. Det är en mycket farlig sjukdom om det förloppet skulle gå för långt. Det rekommenderas att besöka en akutmottagning direkt. Vänta inte en enda sekund.

Motion

Ett fel som en del Grand Danois-ägare gör är att de motionerar alldeles för ofta med sin Grand Danois-valp. Visst kan det vara fint att gå runt, visa upp sin valp åt grannar och leka med den. Grand Danois växer dock enormt snabbt och kan lätt skada sig när de är ute och leker. Först när din valp fyller ett år, kan du börja motionera i allt större utsträckning. Innan dess räcker det med någon gång om dagen.

Vuxna Grand Danois-hundar behöver inte motion lika mycket som en del andra hundraser. Prova låta den springa lös i några minuter varje dag. Det är viktigt ur psykologiskt perspektiv för hunden att få känna sig fri ibland.